EN     RO      facebook    instagram

Rendhagyó bemutató a Stúdió Színházban

 

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Magyar Kara január 13-án, szombaton 19 órától bemutatja a Bruno Schulz novellái alapján készült Augusztus című nonverbális előadását. Rendező: Balázs Zoltán.

 

Balázs Zoltán, a budapesti Maladype Színház alapító-igazgatója Kolozsváron született, tanulmányait a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem színész és rendező szakán végezte. Számos budapesti rendezésén kívül dolgozott Franciaországban, Szlovákiában, Szlovéniában, az Egyesült Államokban, Romániában, de olyan produkciók is kötődnek nevéhez, mint az Anna and the Barbies tíz éves jubileumi koncertje. Az évek során több kitüntetéssel ismerték el munkáját, megkapta a Jászai Mari-díjat, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét, a legkiemelkedőbb magyar színházi teljesítményekért odaítélt Színikritikusok Díját. A Román Színházi Szövetség (UNITER) legjobb előadás kategóriában jelölte nagyszebeni A Mester és Margarita rendezését.

Balázs Zoltánnal a marosvásárhelyi közönség 2016-ban találkozhatott először, amikor a Stúdió Színházban vendégszerepelt a Viktor Kravcsenko regényéből készült Én a szabadságot választottam című monodrámával. Most a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatóival készül az Augusztus című nonverbális előadás bemutatójára, amelyet Bruno Schulz Fahajas boltok című elbeszélésgyűjteménye alapján állított össze.

Bruno Schulz, a tarka fantazmagóriák, mesék és szenzációk mestere értéktelen kacatokból építkezik, amelyeknek díszletei között az életünk zajlik, és ahol az egyedüli lényeget a maszkok és a formák állandó váltogatása jelenti. Bár Schulz a német expresszionisták, Musil és Kafka szellemi társa, az egyetemes méretűre dimenzionált rettegés helyett ő inkább saját gyerekkorából épít házat magának. A Fahajas Boltok mágikus-realista szerzője a Monarchia végnapjait írja meg egy galíciai kisvárosban, ahol saját apja, Jakub a szolid kereskedő és filozófus-mágus alakjában Józef, a gyermek szemével kíséri végig a régi világ letűnését. A gyermekkor "lenne annak a 'zseniális korszaknak', a 'messiási kornak' a megvalósulása, melyet annyiszor ígértek nekünk az összes mitológiák." - írja. A mindent elözönlő káosz agresszivitásával szemben Józef úgy védekezik, hogy beengedi azt házának falai közé, és helyet keres neki a lét tereiben: "Mekkora naivitás azt gondolni, hogy az élet ezernyi apróságáért küzdve alakíthatjuk sorsunkat! Már csak arra vágyom, hogy elaltassam a sors éberségét, és minden feltűnést kerülve, észrevétlenül jószerencsém oldalához simulva láthatatlanná váljak..." 

Az előadásban Dőry Brigitta, Erőss Brigitta, Fekete Róbert, Jáger Simon, Lukács Andrea, Mesés Gáspár, Szabó J. Viktor, Szilágyi Míra, Zsenák Lilla végzős színészhallgatók játszanak. Munkatársak: Zoltán Ildikó, rendező szak III.év, Juraszek Zsuzsa, teatrológia I.év.