EN     RO      facebook    instagram

A tanítónő bemutatójára készül a Stúdió Színház

on .

2014-2015 A tanitonoA Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Magyar Kara november 6-án, csütörtökön, 19 órától bemutatja a Stúdió Színházban Bródy Sándor: A tanítónő című színművét.

A dráma több, mint száz éve született: a faluba új tanítónő érkezik Pestről, fiatal, csinos, intelligens és szingli, ahogy ma mondanánk. Az isten háta mögötti helyen, ahol hemzsegnek a kiéhezett, pálinkaszagú férfiak, hamar verseny indul a kegyeiért. Valami azonban nincs rendben. Már első perctől kilóg a lóláb, vagy legalábbis a káplán lába a ruha alól. Bármennyire is próbálkoznak, sorban mindenki kosarat kap, valaki mégis minden éjjel cigányokkal húzatja a zenét a tanítónő ablaka alatt...

Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színészmesterség professzora az intézmény másodéves magiszteri hallgatóival viszi színpadra Bródy drámáját. „Most ők azok, akik képviselik az egyetemet, és minden körülöttük forog” – mondja Gáspárik Attila. „Szerintem a művésznek egyik legmeghatározóbb élménye – most már van rálátásom az idő múlásával – azok az egyetemi évek, amikor először engedik őket a kifutópályára. Én is rengeteg feszültséggel és izgalommal vagyok tele, mert kacérkodtam ugyan már a rendezéssel, de nagyon rég adatott meg, hogy teljes értékű színházi előadást hozzak létre. Húsz emberrel dolgozni a színpadon, világításra, hangosításra figyelni, számomra is nagy vizsga ez. Ugyanakkor vívódik bennem a pedagógus a rendezővel, hogy ne felejtsem el, ez az előadás a diákokról szól.”

A Stúdió alkotóműhelyében a végzős magiszteris színiseken kívül részt vesznek az egyetem harmadéves színésznövendékei is, a jelmezeket és a díszletet a látványtervező szak hallgatói hozták létre.