EN     RO      facebook    instagram

Évadzáró eseménysorozat a Stúdió Színházban

on .

 

Miniévaddal és ballagással búcsúznak a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen. A tanév lejártához közeledve a hallgatók három előadása utoljára lesz látható május 17-20 között a Stúdió Színházban, és május 19-én, pénteken 11 órától az intézmény végzőseinek a ballagási ünnepségére várják az érdeklődőket.

 

 

 

 

A másodéves magiszterisek május 17-én és 18-án, szerdán és csütörtökön 19 órától adják elő a Levél utcai Stúdió 2-ben Hadar Galron: Mikve című drámáját Gáspárik Attila rendezésében. Hadar Galron színésznő, forgatókönyv- és drámaíró Londonban született, majd családjával a nyolcvanas évektől Izraelben telepedett le. A Tel Aviv-i Egyetemen töltött évei alatt kezdett el írni és játszani, az ortodox zsidó hagyományokkal élcelődő művei gyorsan felkeltették a közönség figyelmét, némelyik hétszáz előadást ért meg Izraelben. A Mikve 2005-ben jelent meg, és az ortodox zsidó nők legszemélyesebb szertartásába, a mikvébe nyújt bepillantást, mindezt úgy, hogy tágabb szociális, emberi kérdéseket feszeget. Mindennapi hazugságokkal, titkolózással, hatalomvággyal átitatott kapcsolatok szemlélői lehetünk egy olyan történetben, mely bárhol a világon előfordulhat.

Május 19-én, pénteken 19 órától látható a Stúdió Színházban Vinnai András: Valaminek a második része című vígjátéka Keresztes Attila rendezésében. Vinnai András saját szövegét a színházi ellehetetlenülés műfajába sorolja. A színpadi helyzeteket legkomolyabban felépítő, majd ugyanolyan gyorsan lebontó vígjáték, melyet a szerző Dr. Sivián Anna álnéven írt, a bibliai Tízparancsolat egyikét fekteti boncasztalra: Ne ölj! Van olyan Önök közt, aki már ölt? Embert, állatot, növényt, hangulatot, eszmét... Mindannyian bűnösök vagyunk. Valaminek a második részében egy olyan szürreális történet várja a nézőt, ami csak a színpadon fordulhat elő, vagy legalábbis egy narrátor a fejében, a publikum szeme láttára. Az előadásban – melyben Barabás Hunor, Bálint Örs Hunor, Dunai Júlia Veronika, Gaál Attila Csaba, Gyarmati Éva, Hollai-Heiser Anna, Illés Alexa, Kádár Noémi, Kozma Gábor Viktor, Tóth Szilvia Lilla, Wessely Zsófia Anna másodéves magiszteris színészhallgatók játszanak – durva nyelvhasználat, esetenként humoros, és semmilyen korosztálynak nem ajánlott jelenetek is előfordulnak.

Május 20-án, szombaton 19 órától utoljára adja elő az Egyetem végzős színészosztálya a Kiadjamagát című előadását. Óvodák, iskolák, táborok, kórházak, családi házak, lakások, nagyszobák, gyerekszobák, konyhák, fürdőszobák, reggelik, edédek, vacsorák, szakítások, válások, válások, válások, szerelmek, porcelán pingvinek, porcelán szívek, kristálypoharak. Kilenc huszonéves fiatal felnőtt, lényegében egyidősek a rendszerváltással. Szüleik olyan világot reméltek, amiben van bőséggel Coca cola és Nesquik és Tutti-frutti Magazin és Kacsamesék, jólét van tehát és nyugalmas biztonság és ehhez megfelelő méretű szabadság. Hát ami a Coca-colát és Nesquiket és Tutti-frutti Magazint és Kacsameséket illeti, az lett is. Emlékdarabokat rak ki elénk ez a kilenc fiatal felnőtt színészhallgató, csupa nagyon személyest, csupa csak nekik fontosat, hogy mi meglássuk, mit mutatnak a darabkák, hogy mutatnak-e valami nekünk is fontosat. Hogy mit adnak ki.

A május 19-én, pénteken 11 órakor kezdődő ballagásra a Köteles utcai Stúdió Színházban kerül sor. 2017-ben Egyetemünk hallgatói csatlakoznak a KézenFogva Ballagunk mozgalomhoz, melynek szellemében arra kérik az ünnepségen résztvevőket, hogy a végzősöknek szánt ajándékáradat helyett néhány szál virág árával támogassanak egy rászorulókat segítő alapítványt.

Mindenkit szeretettel várunk!