EN     RO      facebook    instagram

Fesztiválokon a Művészeti Egyetem hallgatói

on .

Othello (fotó: Kovács István)

 

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatói októberben számos fesztiválon vettek részt, novemberben pedig saját nemzetközi fesztivált szerveznek a színin.

 

Zsúfolt időszakon vannak túl a Művészeti Egyetemen tanulók. Alig kezdődött meg a tanév, októberben máris öt fesztiválra utaztak a színész, rendező, látványtervező, bábszínész, valamint film-média szakos diákok, ahol számos filmmel, előadással szerepeltek, és műhelymunkákon vettek részt.

Az audiovizuális kommunikáció: forgatókönyv- és reklámírás, média szak több évfolyamának hallgatói a magyarországi Primanima animációs filmfesztiválon kezdték a maratont október 5-8. között, ahol nem csupán animációs filmek voltak láthatók, hanem érdekes és tanulságos workshopokon is részt vettek a fesztiválozók. Az október 9-16. között Nagyszebenben megrendezett Astra dokumentumfilm-fesztiválon résztvevő film-média szakos hallgatók színvonalas dokumentumfilmek megtekintésén túl Nagyszeben városának kulturális pezsgésében is megmártózhattak. A film-médiás fesztiválsorozat Szolnokon ért véget, ahol az Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon – amelyen Emir Kusturica is mesterkurzust tartott – vettek részt a Művészeti Egyetem diákjai. Az eseményen közel 200 filmes képzésben résztvevő egyetemista hallgató fordult meg, filmes alkotók érkeztek az Egyesült Államokból, Angliából, Ausztriából, Lengyelországból, Csehországból többek között, a rendezvény több filmszakmai programmal várta résztvevőit, ahol diákfilmek voltak fókuszban október 11-16. között.

Marosvásárhelyen október 10-15. között Gil Conti, jelenleg Prágában élő brazil bábművész tartott workshopot a hallgatóknak, majd ezt követően a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem bábszínész harmadéves osztálya október 17-21. között a kolozsvári Puck Nemzetközi Fesztiválon vett részt, ahol a Pulcinella Again (rendező: Bonczidai Dezső) című előadásuk volt látható.

Október 20-26. között kerül sor Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színház szervezésében a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rendező szakos hallgatóinak miniévadára. A Fiatal Rendezők Miniévada keretében látható 7 előadás közül – amelyeket a Bocsárdi László által vezetett rendezőosztály, a magiszteri képzés végzős évfolyamának tagjai állítottak színpadra – ötöt a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen hoztak létre. Dobrovszki Dóra rendezése, a kortárs szövegen alapuló Földrengés Londonban; Szilvay Máté két rendezése, az Yvonne, Burgundia hercegnője, és az Ahogy tetszik; Becsey-Imreh Noémi vizsgaelőadása, az Othello; valamint Demeter Mark-Cristopher Macbeth előadása a marosvásárhelyi Stúdió Színházban készült, a Köteles utcai intézmény hallgatóinak közös munkájaként. A rendezők mellett színész, teatrológia, látványtervező, koreográfia szakos hallgatókat tömörítő ötven személyes stáb egy hetet töltött Sepsiszentgyörgyön, ahol minden este teltházas közönségnek játszott.

Az intenzív fesztiválsorozat után Marosvásárhelyen október 28-án Mácsai Pál tart mesterkurzust a Művészeti Egyetem hallgatói számára, novemberben pedig a nemzetközi Stúdió Fesztiválon látnak vendégül a Köteles utcában számos külföldi  egyetemről érkező diákot és oktatót, ahol meghívott előadásokon túl a vendégekkel közös műhelymunkák várják a művészetis egyetemi hallgatókat.