EN     RO      facebook    instagram

60 éves a Stúdió Színház

on .

 

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem gyakorlószínpada 1962. november 24-én nyitotta meg először kapuit a közönség előtt.

 

Hatvan éve tartotta első bemutatóját Marosvásárhelyen a Köteles Sámuel utca 6. szám alatt a Stúdió Színház. A Tartuffe címszerepében Kovács György színművész, az Egyetem professzora volt látható, növendékei körében. A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem jogelődje, a Szentgyörgyi István Színművészeti Intézet keretein belül működő teátrum az erdélyi színházi élet egyik legfontosabb szellemi műhelyévé nőtte ki magát, ahol a színis hallgatók és közönségük évente akár száz alkalommal is találkozhattak. Az 1965-ös év számít a Stúdió "legnépszerűbb évének": az előadásokat 23.550-en nézték meg. Épületét kimondottan színháznak építették, ebben egyedülálló a kelet-európai régió országainak diákszínpadai között, amelyek legtöbbször átalakított mozik, vagy más rendeltetésű termek voltak. A bejárat fölött díszelgő feliratot Kemény Árpád tervezte, ez lett – mai szóval élve – a Stúdió logoja.

A nagyszínházi struktúrát máig követi a Stúdió Színház, azzal a különbséggel, hogy nem rendelkezik állandó társulattal: az adott évadra a végzős hallgatókból (és alkalmanként az alsóbb évfolyamok diákjaiból) áll össze a produkciók alkotócsapata, a fiatalos lendületű előadások védjegyévé váltak az intézménynek. Az egyetem tanárai mellett neves rendezőket, színházi szakembereket hívnak meg a vizsgaelőadások létrehozására. Az eredetileg 200 férőhelyes színházterem 2006-os felújítása óta 174 néző fogadására alkalmas; korszerű színpadtechnikával, műhelyekkel és teljes kiszolgálószemélyzettel segíti a hallgatók munkáját. Megalapítása óta elsődleges célja a marosvásárhelyi színházi képzésben tanulóknak szakmai tapasztalatot és megmutatkozási lehetőséget nyújtani, ugyanakkor ünnepi események helyszíne.

Az elmúlt években rendszeresen megszervezett Stúdió Fesztivál időszaka is minden évben ezen ünnepi időpontra esik. A Színművészeti Egyetemek Találkozóján számos nemzetközi és hazai színházi iskola előadásait látja vendégül a Stúdió Színház, ahol a marosvásárhelyi „Színi” hallgatói egy héten keresztül a meghívottakkal közösen műhelymunkákon, koncerteken, könyvbemutatókon és előadásokon vesznek részt. Az összművészetivé duzzadt eseménysorozat központi helyszíne a Köteles utcai Stúdió Színház és annak előtere, ugyanakkor a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem újabb előadóterme, a 2011-ben átadott Levél utcai Stúdió 2.1 is fontos művészeti centrummá nőtte ki magát.

A Stúdió Színház történetéről Dr. Lázok János színháztörténész, intézményünk oktatójának a jubileum alkalmából megjelent írásában olvashatnak bővebben. A Stúdió hatvanéves fennállását külön megemlékezéssel ünneplik a Köteles utcában december 8-án reggel 10 órától a Stúdió Színház előterében, az eseményre szeretettel várunk minden érdeklődőt!