EN     RO      facebook    instagram

Újra látható a színisek Johanna című előadása a Stúdió Színházban

on .

 

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Magyar Kara február 2-án, pénteken 19 órától frissített szereposztással mutatja be a Stúdió Színházban Johanna, avagy maradjunk már emberek című előadását Mohácsi János rendezésében.

Jeanne d’Arc látomásai által vezérelve csatlakozott a francia sereghez, és a százéves háborúban az angolok ellen páncélban, fegyverrel többször is diadalmasan védte népét. Az Orléans-i szűz száz éve szent, és hatszáz éve halott: tizenkilenc évesen eretnekség vádjával küldte máglyára az akkori hatalom.

Jeanne kapott egy hófehér páncélt, és egy hófehér zászlót, amire Mária és Jézus volt hímezve. És megindult a seregek élén Orléans felé. És csak beszélt, beszélt a katonákkal. Ha káromkodtak, még le is baszta őket, mint a pengősmalacot. És azok mégis imádták. Így jutottak el Orléansig. Orléans városa még tartotta magát, de az angolok már elfoglalták fő erődítményét, a Tourelle-bástyát. Jeanne meg egyenesen nekivezette a francia sereget. A Tourelle-bástyát pedig hétpróbás, pornófüggő, politoxikomán, libernyák, liverpooli veterán tengerészgyalogosok őrizték.

A Mohácsi testvérek darabját 2020-ban mutatták be először Szegeden. Mohácsi János ezúttal a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatóival vitte színpadra az előadást, Kovács Márton zeneszerző közreműködésével. Az élő zenével kísért, humorral és tragikus fordulatokkal tűzdelt történet során a színészhallgatók számtalan szerepet játszanak el, közülük sokan most láthatóak először a Stúdió Színpadán.

Mohácsi János immár sokadjára dolgozik a Marosvásárhelyen, a színin bemutatott nagysikerű Parasztopera, valamint a Tűzoltó című előadás is nevéhez fűződik.

Az előadásban másodéves magiszteris színészhallgatók játszanak: Drunek Sára, Ferencz Evelin, Jankovics Katalin, Pósa Fruzsina; valamint Berencsy Martin, Csorba Kristóf-György, Dull Bence, Kitay Levent, Móró Fruzsina harmadév-alapképzéses, illetve Csiki Roland Ádám, Soós Máté Bátor, Timár Csenge Mária másodéves alapképzéses színész szakos hallgatók.


A díszletet Bács Krisztina harmadéves látványtervező hallgató készítette, a rendező asszisztensei Némedi Emese és Muhi Zsófia (III. év rendező szak).
Az előadás rendezője Mohácsi János, zenéjét Kovács Márton szerezte. Karmester, illetve orgonán játszik intézetünk tanára, Strausz Imre-István; jelmez: Remete Kriszta m.v.


A felújított bemutatót követően februárban még kétszer látható újra az előadás, február 3-án pedig a Részegek látható a Stúdió színpadán.